Tro på dig selv

Af Paul Lysholdt Rasmussen, 12. september 2008.

Fakta

Forfatter: Ulrik Wilbek
Titel: Tro på dig selv. Min vej til at udvikle og motivere mennesker.
Udgivet 2006. 2. udgave (revideret) 2. oplag 2007, People's Press.
263 sider. Hardcover.
Pris 249 kr.


Forfatteren

Ulrik Wilbek er en ualmindeligt succesrig håndboldtræner; han har ført det danske kvindelandshold til EM-, VM- og OL-guld og herrelandsholdet til EM- og VM-bronze. Læs mere på Wikipedia.


Indledning

Ulrik Wilbeks resultater indenfor håndbold taler for sig selv. Han kan få en gruppe mennesker til at fungere som et hold, og opnå internationale topresultater. Jeg fik denne bog anbefalet af en af mine hundetrænere, fordi Ulrik Wilbek bl.a. beskriver hvordan man skal agere som en vinder og udstråle selvtillid, når man kommer på banen. Og den attitude kan naturligvis også give point i hundekonkurrencer og i alle mulige andre sammenhænge.


Beskrivelse

Bogen indeholder 10 kapitler:

  1. Vindere. At vinde er at nå et mål. Hvis målet er kortsigtet opnår man kortvarig succes, et langsigtet mål (en vision) kan skabe langvarig succes. En vinderkultur udfordrer rutiner og afprøver nye ideer, ser løsninger og ikke begrænsninger. At være en vinder i livet er livskvalitet.
  2. Motivation. "Lyst til at skabe, udvikle og flytte sig er motivation". Man kan motivere sig på tre måder: 1) Hvad kan jeg opnå? 2) Hvad kan jeg undgå? 3) Trodsreaktion. Man skal fokus på den aktuelle situation, man befinder sig i; man skal være konstruktiv. Om at opbygge kulturer, så det er naturligt for folk at påtage sig ansvar.
  3. Coaching. "Coaching går ud på at frigøre andres virkelige potentiale gennem spørgeteknikker, så de kan gøre en maksimal indsats." "At lære andre at lære uden at undervise dem - dét er coaching." "Formålet med coaching er at skabe mening." "Formålet med coaching er at flytte den enkelte over i den ønskede tilstand." Om udviklingssamtaler. Om spørgeteknik. "Coaching går i høj grad ud på at fjerne overbevisninger."
  4. Profilanalyse. Med udgangspunkt i en profilanalyse udviklet af Garuda Research Institute beskrives en profilanalyse med fire profiltyper (integrator, grunder, resultat, udvikler). Alle typer er vigtige, man skal kende andre på holdets profiler, man kan udvikle de svage sider af sin profil
  5. Hvordan bygger man et team op? Formål med opbygning af et team. Rekruttering i et firma. Om at udvikle talenter, finde talenter og forløse deres potentiale, udfordre dem. Om etablering af værdigrundlag. Om proces, rollefordeling, at bryde fastlåste roller. Om at udnytte forskelligheder. Om præstationsangst. Om at fejre sejre.
  6. Ledelse. "I virkeligheden drejer ledelse sig om opmærksomhed." Om situationsbestemt ledelse. Om kommunikationsværktøjer. Om synlig ledelse. "Kontrol er totalt ødelæggende for motivationen."
  7. Erhvervsliv og eliteidræt. Om træning og timeout.
  8. Stresshåndtering. Om at prioritere, slukke mobiltelefonen, planlægge.
  9. VM i Tyskland 2007. Om at justere målsætninger.
  10. Det offentlige og politiske system. "Det offentlige trænger til at få vendt den mentale supertanker." Om at turde handle efter visioner, frem for kortsigtet. Om at anvende pensionister. Om fornuft kontra regler.

Vurdering

Bogen er spækket med eksempler fra Ulrik Wilbeks karriere som håndboldtræner, konsulent og lokalpolitiker. Det er interessant og spændende læsning. Og det er helt oplagt her forfatteren er på hjemmebane. Men i stedet for at holde fast på den indfaldsvinkel, er det valgt at presse en struktur ned over materialet. En masse management begreber skal adresseres, forklares og eksemplificeres; og det er ærligt talt mindre vellykket. Bogen er fyldt med flove, banale og tynde udsagn, på en række områder hvor forfatteren tydeligt er på udebane.

Der er nogle enkelte gode pointer, men generelt er alle de områder, der adresseres "ledelsesmæssigt", beskrevet meget tyndt og egentlig kun som oplæg til et eller flere eksempler.

Bogen er en gedigen skuffelse. De mange gode eksempler er sat ind i en kunstig management sammenhæng, som der slet ikke er stof eller substans til.